BOARD OF REGENTS

BRIEFING PAPER
Handbook Revision — Student Standing at Previous Institutions

BACKGROUND & POLICY CONTEXT OF ISSUE:

Existing Board policy provides that students transferring to a university or state college must be in
good standing and eligible to return to the educational institution last attended (Title 4, Chapter 16,
Sections 9 and 28). This provision is limited to the prior institution and does not clearly address
situations where a student may have attended multiple institutions previously. Based on conversations
with the Student Affairs Council, staff recommends that an additional provision be added to provide
that transfer students at all NSHE institutions, including the colleges (which are not included in the
current policy provisions) be authorized to consider a student’s standing at any previously attended
institution.

SPECIFIC ACTIONS BEING RECOMMENDED OR REQUESTED:

Amend Board policy (Title 4, Chapter 16, Sections 9, 18 and 28) to provide that when admitting a
student, the institution may consider a student’s standing at a previously attended institution, including
but not limited to, records of disciplinary action. (See attached Policy Proposal.)

IMPETUS (WHY NOW?):

This matter is brought forward at the request of the Student Affairs Council who are seeking authority
to consider a student’s standing at any previously attended institution.

BULLET POINTS TO SUPPORT REQUEST/RECOMMENDATION:

If approved as proposed, the policy will allow all NSHE institutions appropriately to consider a
applicant’s standing at all previously attended institutions to the extent that it is appropriate. The
policy will grant institutions the discretion to investigate disciplinary issues at previously attended
institutions.

POTENTIAL ARGUMENTS AGAINST THE REQUEST/RECOMMENDATION:

None have been brought forward.

ALTERNATIVE(S) TO WHAT IS BEING REQUESTED/RECOMMENDED:

Maintain the current policy as written where the policy is unclear whether standing at the last
institution attended only would be considered in admitting students at the universities and state college
or at all institutions previously

COMPLIANCE WITH BOARD POLICY:

U Consistent With Current Board Policy: Title # Chapter # Section #
X Amends Current Board Policy: Title 4, Chapter 16, Sections 9, 18 and 28
U Amends Current Procedures & Guidelines Manual: Chapter # Section #
U Other:
X Fiscal Impact: Yes No X
Explain:
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POLICY PROPOSAL
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 9
Transfer Students

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricker and bracketed]

Section 9. University Transfer Students

1. Students transferring to a university must be in good standing and eligible to return to the
educational institution last attended.

2. When admitting a student, the institution may consider the student’s standing at a previously
attended institution, including but not limited to, records of disciplinary action.

3. Students who have registered at other educational institutions may not disregard such records
and make application on the basis of their high school or selected college transcripts only. Any
student who does so is subject to cancellation from the university.

[3]4. Anineligible applicant who gains admission to a university on the basis of incomplete or
fraudulent credentials or misrepresentations in the written application for admission shall have
their:

Admission and registration canceled without refund of any fees;
Total credits rescinded that have been earned following such admission; and

c. Future registration at an NSHE university is prohibited unless authorized on a case-by-case
basis by the institution.

oo

[4]5. A student transferring from one campus to another within the Nevada System of Higher
Education is required to submit an application for admission and supporting credentials directly
to the institutionally designated office. Admission of the applicant and acceptance of transfer
credits are governed by the advanced standing regulations of the institution to which the
application is submitted and the Title 4, Chapter 14 provisions governing transfer and
articulation.
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POLICY PROPOSAL
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 18
Transfer Students

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed]

Section 18. Community College Admission — General Policy

1.

In the admission of students, community colleges shall not discriminate on the basis of a
person’s age, disability, ethnicity, gender, national origin, race, religion, or sexual orientation.

All applicants must qualify for admission by satisfying at least one (1) of the following:
a.) at least 18 years of age;

b.) a graduate of a high school or its equivalent;

c.) aqualified high school student; or

d.) a qualified international student.

When admitting a student, the institution may consider the student’s standing at a previously
attended institution, including but not limited to, records of disciplinary action.

All applicants for admission shall complete such tests, furnish such information, and meet such
deadlines as required by the regulations published in the admissions sections of the catalog
governing the semester of initial enrollment. The initial semester of enroliment shall be
considered the date of matriculation except where otherwise defined by the institution.

[4]5. Admission to an NSHE community college implies general admission to the college only and

does not constitute admission to a specific curriculum or courses that may require additional
admission criteria, as published in the college catalog governing the semester of initial
enrollment.

[5]6. Programs designated as limited entry require fulfillment of selective admissions criteria as

contained in the institutional catalog and other appropriate college documents. Continuation in
selective admissions programs is likewise contingent upon fulfillment of conditions specified by
the institution and contained in official institutional documents.
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POLICY PROPOSAL
TITLE 4, CHAPTER 16, SECTION 28
New and Transfer Students

Additions appear in boldface italics; deletions are [stricken and bracketed]

Section 28.  State College - Admission to Advanced Standing

Admission with advanced undergraduate standing is granted to a student transferring from another
accredited college or university provided that:

1. The applicant is in good standing and eligible to return to the educational institution last
attended[;-and].

2. An official transcript is presented to the state college showing an overall grade point average of
2.0 or above on all acceptable or transferable credits, provided that if less than 12 acceptable
transfer credits are involved, freshman entrance requirements shall also be satisfied.

3. When admitting a student, the institution may consider the student’s standing at a previously
attended institution, including but not limited to, records of disciplinary action.
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